top of page

07/2018 Nederland telt zo’n 565 openbare toiletten die dag en nacht beschikbaar zijn. Slechts een derde is toegankelijk voor vrouwen. Zij struinen tevergeefs vaak heel wat af in hun zoektocht naar een geschikt toilet waar zij even snel hun behoefte op kunnen doen. 

 

Ik herken mezelf in al die vrouwen en vraag mezelf regelmatig af wat ik zou doen in het geval van hoge nood. Hou ik het op, of plas ik midden in de openbare ruimte van de stad? 

 

Het gebrek aan vrouwenurinoirs laat zien dat mannen nog altijd de norm zijn.

Als ontwerper voel ik mij geroepen om met mijn ontwerp een steentje bij te dragen aan de emancipatie voor vrouwen. Hoe kunnen we anders verwachten dat vrouwen en mannen in het dagelijkse leven gelijk worden behandeld, als dat op sanitair niveau al niet eens geldt?

Wij vrouwen zijn het lange wachten zat, we willen even snel naar het toilet kunnen en weer door. Een feministisch statement tegen het gebrek aan openbare toiletten!

 

Aan het begin van dit proces ben ik de straat op gegaan en heb tientallen vrouwen gevraagd naar hun ervaringen met het openbaar toilet. Deze belevingen vormen de basis van mijn ruimtelijk onderzoek waarbij snelheid mijn grootste uitgangspunt is geweest.

 

Vanuit deze snelheid wil ik kunnen ervaren hoe ik op een efficiënte manier binnenloop, ervaren hoe ik mijn spullen een plek geef en ervaren hoe ik het toilet gebruik zonder al te veel contact te hebben met de ruimte. Langzamerhand is er een ontwerp ontstaan waarin ik een andere manier van plassen heb ontwikkeld. Vrouwen hurken niet naar achter maar hangen boven het toilet waardoor ze makkelijker kunnen blijven staan en hun blaas kunnen legen zonder contact te hebben met het object. Mijn wc is te vergelijken met een plastuit; de kleine afstand, het materiaal en de hoek  van de straal zorgt ervoor dat gespetter wordt voorkomen. Wanneer de blaas is geleegd kunnen de handen vanuit dezelfde positie worden gewassen. De vrouw hoeft zich hierna enkel nog om te draaien, haar tas te pakken en de ruimte te verlaten. 

 

Als ontwerper heb ik met verschillende ontwerp criteria rekening moeten houden, bijvoorbeeld op het gebied van snelheid, geur, hygiëne, duurzaamheid, veiligheid, mobiliteit, en de manier waarop ik mijn ontwerp hufter-proof kan houden. Ik heb elke stap in mijn proces uitgeprobeerd in 1:1 en stap voor stap doorontwikkeld tot in de verfijning van de kleinste details.

 

Mijn Speed-pee is bedoeld als high-end statement op straat, of op festivals. De toiletten vallen onder beheer van een bedrijf dat zorgt voor onderhoud en leiding in het gebruik. Een community waar iedere vrouwelijke toiletbezoeker zich bij aan kan sluiten. Met een simpele toegang tot een app en website zullen zij zien dat mijn Speed-pee nooit ver uit de buurt staat. Naast de verschillende locaties heeft de gebruiker ook de mogelijkheid om aan te geven dat een toilet moet worden schoongemaakt of moet worden gerepareerd. Zo wordt er efficiënt met het gebruik om gegaan. 

 

Met mijn oplossing hoeft een simpel toiletbezoek niet langer meer te leiden tot onnodig oponthoud. Mijn speed-pee is ontworpen dóór vrouwen met het doel om betere faciliteiten te creëren vóór vrouwen.

 

Mijn Speed-pee als afstudeerproject is beloond met een eindcijfer 9, daarnaast ben ik genomineerd voor de Academieprijs 2018 en uitgenodigd voor de Dutch Design Week 2018 in Eindhoven. 

Ik heb veel publiciteit gehad, onder andere van Vice, SBS6 Hart van Nederland, Radio 538, LINDA, AD en de Stentor met verschillende verhalen en reportages over mijn ontwerp. Momenteel ben ik druk bezig met het doorontwikkelen van mijn high-end ontwerp zodat ik het op de markt kan brengen. Onderzoek naar materiaal, ergonomie en duurzaamheid is wat mij momenteel bezighoudt. Alle steun is hierbij van harte welkom, omarm het idee! 

logo ontwerp hartje.jpg
bottom of page