01/2019  Coehoorn Centraal heeft vanuit de gemeente de ruimte gekregen om het Coehoorn gebied te ontwikkelen als creatieve wijk. In de wijk wordt nieuwe kennis opgebouwd over nieuwe vormen van revitalisering van wijken in een stedelijke omgeving. Daarbij is het ‘vullen’ van leegstand nevendoel. Hoofddoel is de hernieuwde vitaliteit in de wijk. Coehoorn laat ook zien dat een wijk waar meerdere stedelijke functies elkaar versterken. In een vitale wijk gaan wonen, werken en vermaken goed samen. Midden in deze vitale wijk staat het appartement dat ik ter beschikking heb gekregen om als voor ontwerper een plan voor te maken. Het appartement ligt op loopafstand van het station, de stad en verschillende hoge scholen waaronder ArtEZ, HAN en Schoevers. De centrale ligging van het appartementen complex en de behoefte aan intergatie tussen bewoner, medewerker en bezoeker zorgt ervoor dat de woningen in trek zijn voor internationale studenten.

 

Jimena kijkt geconcentreerd naar haar telefoon ze voor zich heeft liggen. Er staan meerdere omschrijvingen op van de huizen waar ze gehospiteerd heeft. Tevergeefs. In september kwam ze vanuit Mexico naar Arnhem voor haar minor aan het ArtEZ. “Op Facebook zie ik heel vaak bij berichten staan ‘No international students.’ Ik ken geen mensen, mijn vrienden wonen allemaal in Mexico. Op school leer ik mensen kennen maar de cultuurverschillen blijven groot. Mensen weten niet goed wat ze kunnen verwachten en hebben voorkeur voor Nederlandse huisgenoten.”Arnhem herbergt op dit moment zo’n 1400 internationale studenten. Deze groep studeert op nabij gelegen scholen of universiteiten. Meer dan de helft van deze groep heeft veel moeite met het vinden van een geschikte kamer. Wanneer een student met veel pijn en moeite toch eindelijk een plekje heeft weten te bemachtigen, komt het volgende probleem aan de orde. De kamer is kaal en de bewoner zal voor inboedel moeten zorgen, of de kamer is gemeubileerd en de bewoner komt in andermans habitat terecht.

 

Als ontwerper vind ik dat iedereen zich overal ter wereld zou moeten thuisvoelen in een woning en een nieuwe omgeving, of  het nou gaat om een klein appartement midden in de stad, een grote boerderij op het platteland. Vanuit dit uitgangspunt heb ik een ontwerp gemaakt dat zich weet te vormen naar de gebruiker. Het huis

is niet meer dan een grote, open ruimte. Hier hebben de bewoners de mogelijkheid om elkaar te ontmoeten, samen te koken, te werken en te ontspannen. Midden in deze ruimte staat een prefabriceerde houten cabine die laag voor laag kan worden geïntegreerd in de betonnen structuur woning. De intergratie staat symbool voor de stapvoetse vereniging tussen student en omgeving. 

 

Het appartement biedt ruimte voor drie studenten die hier voor een tijdelijke periode kunnen verblijven. Binnen deze woning heeft elke student 10 m2 ter beschikking om een eigen plek te kunnen creëren. Dit doet de student niet met door voor een korte periode nieuwe spullen aan te schaffen, die na vertrek worden achter gelaten, de student huurt middels een app een complete serie aan losse modules die naar eigen wens aan elkaar kunnen worden geschakeld. Een bed, een plek voor een boekenverzameling of opbergruimte. Elke serie vertelt door een verbinding een eigen verhaal. Wanneer de student na verloop van tijd besluit te vertrekken uit de woning, worden de modules opgehaald en doorverhuurd aan andere studenten, op welke plek dit dan ook mag zijn. Mijn woning is meer dan een woning, het is een community waar iedere internationale student zich bij kan aansluiten. Met een simpele toegang tot de app heeft een student de mogelijkheid om overal ter wereld een vreemde plek toch een beetje eigen te maken. Het appartement is onderverdeeld in twee units, met elk een oppervlakte van 95m2. Om de open ruimte te benadrukken heb ik er voor gekozen om de bestaande verdiepingsvloer uit het appartement te onttrekken, hierdoor blijven de liggers en kolommen in het zicht en heeft het appartement één grote ruimte waarin wordt geleefd. Binnen deze ruimte is er plaats voor een gedeelde natte ruimte en kookplek met een grote eettafel waar aan kan worden ontspannen en vanuit deze plek hebben de bewoners uitzicht door de grote open gevel over de wijk, ook vanuit deze gedachte is te zien dat ik vanuit alle niveaus heb gestreefd naar een open uitstraling, dat de integratie tussen wijk, woning en bewoner weet te bevorderen. 

Bachelor’s degree interieur & architectuur

bij ArtEZ hogeschool voor de kunsten, daarnaast ben ik in het bezit van een succesvol afgeronde pre-master bouwtechniek. Mijn afstudeerproject is beloond met een eindcijfer 9 en

genomineerd voor de ArtEZ academieprijs. 

 

Ik onderzoek, ik teken en ik maak.

Altijd nieuwsgierig probeer ik met kleine ingrepen de wereld een beetje mooier te maken. Momenteel werk ik als zelfstandige aan verschillende opdrachten en hoop ik spoedig te starten met een master architectuur. Dat dromen werkelijkheid

mogen worden! - Frederieke